9 Ocak 2013 Çarşamba

BRUGGE - BRUGES




Martin McDonagh'ın yazıp yönettiği ve çok sevdiğimiz In Bruges vesilesi ile Flemenklerin dilinde söylemek gerekirse Brugge ile tanışmıştık. Her ne kadar bahsi sözü edilen film Love Actually tadına sahip olmasa da arka fonda gördüğümüz Brugge romantik bir yılbaşını geçirmek için  ideal bir şehir gibi gözüküyordu. Kaldı ki Bayan Pek Yer'in çok sevdiği deniz ürünleri ve son derece çekici gözüken midye yemekleri ile Brugge doğru adresti.




Şehrin biraz dışında bulunan tren istasyonundan atladığımız otobüs ile öncelikle bavullarımızı bırakmak adına hostelimize doğru yollandık. Otobüs yolculuğu gözünüzü korkutmasın, şehrin merkezinde 10 dakika mesafede bulunan Bauhaus konaklama için ideal bir yer. Hostelin bulunduğu Langestraat'ı takip ederek şehrin merkezi olan Burg'a oradan Markt'a ve Steenstraat üzerinden devam ederek yılbaşı eğlencesinin düzenlendiği ve konserlerin yapıldığı Concertgebouw'a ulaştık.




Kısaca şehirden bahsetmek gerekirse konser meydanı ve Mark arası bölge dünyaca ünlü markaların bulunduğu mağazalardan ibaret. Steenstraat üzerinde yer alan Simon Stevin Plein ve Grote Markt'da yer alan Christmas Marketler ile de yöresel lezzetler ile hediyelik eşyalarla kolaylıkla tanışmak mümkün. Ufak ufak yerel yemeklerden tatmak için bu Christmas Marketlar Bayan Pek Yer için bulunmaz bir cennetti sanki. Restoranlara nazaran uygun fiyatları ile de paramızı bira denemeleri için harcamamıza olanak sağladı.



Hazır gastronomik sohbete girmiş iken gündüz gezintimiz sırasında bir Belçika klasiği sayılabilecek tencerede midyeyi midemize indirdiğimiz yere gelmek doğru olur kanımca. Burg meydanının arkasında kanallar bölgesinde geçerken karşınıza ufak bir meydan çıkacak. Huidenvettersplein ismindeki bu tatlı mı tatlı meydanda yer alan Vistro Mosselkelder nazik garsonları ve leziz yemekleri ile Bayan Pek Yer'den tam not alırken, güveçte, dolma ve tava olarak yediğimiz midyeye de haksızlık ettiğimizi düşünmeden edemedik.
Bu meydanın Burg çıkışından çıktığınızda karşınıza Türkçe'ye Yeşil Kanal olarak çevirebileceğimiz Groenerei'in Steenhouwersdijk tarafı ve balık pazarı-Vismarkt çıkar. Çeşit çeşit deniz böcekleri ve balık türlerini yakından görmek isteyenler ise  gündüzleri burada bizce biraz vakit geçirmeli.




Klişe tabirlerden nefret etsem de karnımızı doyurduktan sonra yukarıda bahsettiğimiz meydandan ayrıldıktan sonra karşımıza çıkan Djiver manzarası gözümüzü doyurmayı başardı. İnsanda masallarda yaşıyormuş hissi uyandıran bu kanal boyu bir süre insanda gerçeklik algısının yerle bir olmasına sebebiyet veriyor. Film setinden çıkmışçasına Djiver  boyunca yürüyerek Onze-Lieve-Vrouwekerk'e ve Groeningemuseum'a ulaşıyoruz.. Şehrin en heybetli kilisesine ve en önemli müzesi bir anda karşılıyor bizi. Arada Djiver üzerinde yer alan Absolute Gallery'i gezerken yılbaşı nedeniyle kapalı olan Groeningemuseum'u modern sanat ile telafi etmeye çalışıyoruz ki bu daha çok işimize geliyor doğrusunu söylemek gerekirse.





Sint-Janshospitaal'ın avlusuna da bir selam ettikten sonra bizi Begijnhof'a götürecek Mariasraat ile gezimize devam ettik. Cadde üzerinde yer alan Bayan Pek Yer'in çıkamadığı De Tokean ile çizgi roman severlerin kaçırmaması gereken De Striep ise  mutlaka görülmeli. Üst katta bulunan posterler de her türlü kişiye hitap ederken fiyatlar pek cüzdanlara hitap eder cinsten değildi. Fazla oyalanmadan Begijnhof'a doğru yola koyuluyoruz. Ancak cadde üzerindeki hediyelik eşya dükkanları son derece akıl çelici. Sonunda geçen paragrafta bahsettiğimiz cümleleri tekrar edecek bir manzara ile karşılaşıyoruz. Bayan rahibelerin yaşadığı Begijnhof ve hemen yanı başında yer alan park Minnewater yapılan yürüyüşün hakkını veriyor.




Dönüş yolu ise mutlaka Walplein üzerinden yapılmalı ve De Halve Maan ismindeki bira fabrikasında bir soluk alınmalı. İsteyenler fabrikayı rehberli tur eşliğinde gezebilir ve sonunda bir bedava biraya sahip olabilirler. Fabrikada üretilen Brugge Zot'unuzu yudumladıktan sonra tekrar ana caddeye çıkmadan Walstraat üzerinde yer alan Old Curiosity Shop'a uğramanızı tavsiye ediyoruz. Ufak bir antika dükkanı olan bu mekanda ilgi çekici bir sürü obje yer almakta.



Brugge'un gecesi için ise çok uzaklara gitmeye gerek yok. Markt ve Burg civarında yer alan mekanlar insana yeter de artıyor. Ancak yılbaşı olduğu için midir bilinmez mekanların yarısı gece 10'dan sonra açıldı, bazısı ise bütün gün kapalıydı. Kapalı mekan ile karşılaşma ihtimaliniz olmayan ufak meydan Eiermarkt'a mutlaka uğranılmalı. Burada yer alan  Don Quichotte ve Cafe Des Amis'de yer bulursanız oturun, dışarıdan bu iki mekanın ambiyansı çok hoş görünüyor lakin biz yer bulamadığımız için oturma şansına sahip olamadık. Çok uzaklaşmadan Kuiperstraat üzerinde yer alan De Kuppe ve canlı caz müzik yapan Zwart Huis de alternatif olabilir. Irish Pub tercih edenler ise güzel müzik çalan Druid's Cellar'a ve Boru'ya uğramalılar. Hostel yolu üzerinde yer alan 'T Hof van Bereop ve ergen mekanı Charlie Rockets'da durmayı da ihmal etmedik. De Kelk, De Muppets ve The Crash dumanlı hava sahaları ile cazibelerini yitirdiler.


Gelelim kapalı olan mekanlara. Kendi isminde birasına sahip De Garre, 1515 tarihli Cafe Vlissinghe, bir çok bira çeşidine sahip 't Brugs Beertje, klasik bir birahane mimarisine sahip Cambrinus ve Bruggeluların vazgeçilmezi De Republiek aklıma gelenlerden bazısı.




Brugge hakkında klasik bilgi edinmek için: http://en.wikipedia.org/wiki/Brugeshttp://wikitravel.org/en/Brugeshttp://www.lonelyplanet.com/belgium/flanders/brugeshttp://www.tripadvisor.com.tr/Tourism-g188671-Bruges_West_Flanders_Province-Vacations.html
Resmi turizm sayfası: http://www.brugge.be/internet/en/index.htm
Faydalı Brugge rehberi, gitmeden irdelenmeli, otelden bir örneği alınmalı: http://www.use-it.be/bruges/
Brugge hakkında fikir sahip olmakiçin: http://visitbruges.be/home
Djiver üzerinde yer alan bit pazarı hakkında: http://www.in-bruges.co.uk/dijver-flee-market-in-bruges/dijver-flee-market-in-bruges.html
Bayan Pek Yer'in aklını kaybettiği yer olan De Ark Van Zarren: http://www.arkvanzarren.be/ENGLISH.html



Envai çeşit hediyelik eşyanın yer aldığı 2be: http://www.2-be.biz/en/index.php
Brugge hakkında ufak bir gastrolojik rehber: http://www.guardian.co.uk/travel/2010/apr/13/bruges-food-tour-belgium
Brugge'da sanat hakkında: http://www.independent.co.uk/travel/europe/bruges-a-genuine-work-of-art-943768.html
Brugge'da bir konser mekanı: http://www.cactusmusic.be/Info/Tickets.aspx?&lc=en
Bu da böyle bir şey işte: http://www.historium.be/en#content-home



2 yorum:

  1. Brugge look so beaitufull!
    so many wonder of culture in this photos the same with Hanoi Vietnam

    YanıtlaSil
  2. Haang Huy Do, we are so please to hear these comments, we hope to see Hanoi one day.

    YanıtlaSil