Ben
Bay Gezer ile Bayan Pek Yer, Central Dalmatia’nın kalbi olan Split’e Hırvat
Havayolları’nın pırpır uçağı ile Zagreb aktarmalı olarak vardık.
Kaldığımız
Guesthouse’ın hemen yanında bulunan Sv. Frame çanları sebebiyle saat 6’da
uyanmak durumunda kaldık. Bayan Pek Yer’in vır vırlarına bir son vermek için
doğru turist informationa doğru yola koyulduk.
Aldığımız
harita neticesinde gördük ki şehirde pek doyurucu bir müze bulunmamakta.
Eldekiler Split şehir müzesi, arkeoloji müzesi, güzel sanatlar müzesi –
Galerija Umjetnina ki modern Hırvat sanatı görülmekte-, etnografya müzesi, Diocletian’s
Palace, Katedral ile Çan Çulesi ve Mestrovic Müzesi.
Arkeoloji
müzesi ve Mestrovic müzesi şehrin batısındaki Marjan’da yer alması sebebiyle
gidilip görülemedi. Ayrıca bir tezgahtar şehrin bu kısmının ormanlık olması
sebebiyle gölge olduğunu ve denize girmek için farklı bir deneyim yaratacağını
belirtti. Fakat ben yeşili çok seven Bayan Pek Yer’i ikna ederek şehrin popüler
plajı Bacvice’ye götürmeyi başardım.
Tren
yolunun öbür tarafında yer alan Bacvice’ye giderken Split’in her gün kurulan
Green Market’ından taze meyve almayı da ihmal etmedik. Odamızda mutfak
bulunsaydı Fish Market’ın tezgâhlarında bulunan balıklara yumulmayı düşünürdük
ama bunu gideceğimiz restoranlara bırakmaya karar verdik.
Kraj Sv. Marije yer alan Nostromo ve Bajamonte’de yer alan Trattoria Bajamonte’de Vedat Milörcesine gurme gibi hareket ettik. Onun kadar şaraptan anlamadığımız için domestic biralar yemeğimize eşlik etti. Bayan Pek Yer’in gözü mütemadiyen diğer müşterilerin tabağında olduğu için şansımızı deniz böceklerinden yana kullanmaya karar verdik.
Hırvatların
scampi dedikleri bizim denizlerde görmeye alışık olmadığımız kerevit öncelikle
denenmeli. Scampi konusunda gözümüz o kadar döndü ki ne kadar çeşidi varsa
hepsini denedik diyebiliriz. Izgarada, şarapla, sarımsak ve fesleğen sosuyla (buzzara
denmekte) ve makarnayla yapılan scampi çeşitleri yendi, hepsine ayrı ayrı
hayran kalındı. Sadece kerevitle doyulmadı, kalamar ızgara ve ahtapotlu salata
da yenildi. Daracık bir sokakta açık havada yeme-içme imkanı sunan Bajamonte ise
ortamı ile bizim gönlümüzü fethetti.
Ufak
bir not hazır yeme-içme konusuna girmişken domestik şaraplardan gidersek
kırmızıda Dingac, beyazda Posip önerilir. Domestic biralarda Ozujsko Zagreb’de
üretilen, tad olarak Efes’e yakın bir bira. Karlovacki sanki biraz Venüs biraz
Marmara gibi. Pan ise daha orijinal bir tad arayanların tercihi olmalı.
Split
denince bizim aklımıza kerevit, kalamar gelecek ama Splitliler için tek bir
gerçek var o da şehrin ve bölgenin gururu Hajduk Split. Geçen sene 100 yılını
kutlayan takımı, şehir o kadar bağrına basmış ki Hajduk t-shirtü ile girdiğim bir
mağazada tezgahtar bana youtube’dan 100 yıl şölenlerini izlettirdi.
Kendi
adıma aldığım Hajduk forması ve t-shirt’ü benim için en büyük hediye olsa da
Bayan Pek Yer eşe dosta ve kendimize souvenir derdinde idi. Bu sebeple de nakış
işleyen teyzeler de Bayan Pek Yer’in hedefi haline gelmekteydi. Lavanta temalı
ürünler ve dokumalar dışında bir şey götürülecekse bu bence “nadalina”
çikolataları olmalı. Zeytinyağlıdan lavantalıya birçok değişik çeşit sunan bu
markanın ürünleri old townın göbeğinde yer almakta. Bizden söylemesi.
Nerede
kaldığımızı sorarsanız Guesthouse Bulovic :
http://www.hostelbookers.com/property/prp/5919/arr/2012-08-08/ngt/2/ppl/1/
Split'te Nerede Yenilir-Nerede İçilir
Nostromo restoran,10 Kraj Svete Marije : http://www.restoran-nostromo.hr/eng/index.html /Muhteşem kerevitlerin tadına baktığımız, fish marketin yanındaki restoran. Özellikle ızgara kerevit ve buzara dedikleri sarımsak, fesleğen ve beyaz şaraplı sosta sundukları kerevitin tadına mutlaka bakmalısınız.
Trattoria Bajamonte,Bajamontijeva 3 : http://www.tripadvisor.com.tr/Restaurant_Review-g295370-d1516366-Reviews-Trattoria_Bajamonte-Split_Split_Dalmatia_County_Dalmatia.html /Izgara kalamar her ne kadar yanında yavan bir garnitürle gelse de muhteşem. Ahtapot salata kesinlikle tavsiye edilir. Bize nasip olmadı ama mutlaka karidesinin tadına bakın. Bu arada, günlük taze balık ve deniz mahsulu kullandıklarından yemekler tükenebiliyor, makul bir saatte gidin.
/ Mekanın olayı balkonu. Daracık ama upuzun bir balkonu var, muhteşem manzaralı. Bayan Pek Yer Kruskovac içti ki inanın çok lezzetliydi.
Gaga, Iza Loža 5 : http://www.timeout.com/split/bars-pubs/venue/1%3A29941/gaga /Sokak arasında sevimli bir mekan, çok fazla İngiliz, Amerikalı ve Avustralyalı turist vardı. Bayan Pek Yer kokteyllerin ucuz olması sebebi ile her gittiği mekanda tattığı gibi burada da White Russian'ın tadına baktı, gayet iyiydi.
Irish Pub, Carrarina poljana 1 /Gittiğimizde 2012 Dünya Kupası sebebi ile barkovizyon kurulmuş maç izleniyordu, normal zamanda herhalde bu kadar testesteron testesteron değildir. Çok güzel bir avluda bir kaç mekan iç içe, tavsiye edilir.
Rakijarnica, Dosud 6 : http://www.facebook.com/pages/Rakijarnica-Split/232494493439750?sk=photos / Aman dikkat! Rakija dedikleri bildiğiniz saf alkol. Bayan Pek Yer armutlu istedi, Bay Gezer ise vişneli, lakin meyveler hissedilmedi bile, çok sert bir içki denenebilir ama tavsiye edilmez.
Rakijarnica, Dosud 6 : http://www.facebook.com/pages/Rakijarnica-Split/232494493439750?sk=photos / Aman dikkat! Rakija dedikleri bildiğiniz saf alkol. Bayan Pek Yer armutlu istedi, Bay Gezer ise vişneli, lakin meyveler hissedilmedi bile, çok sert bir içki denenebilir ama tavsiye edilmez.
selam, ben hamza.
YanıtlaSilöncelikle; Allah, size bir ömür boyu, hep bu ağız tadıyla bütün dünyayı dolaşmayı, sayfalarca blog yazmayı nasip etsin inşallah. daha önce gittiğim bir şehrin, sonradan, bu kadar çekici gelmesi, hakkında yaptığım ve belirttiğim olumsuz düşüncelerin tamamını çürütmesi ancak bu denli farklı bir bakış acısıyla mümkün olurdu. Bay Gezer ve Bayan Pek Yer gözlerinizdeki ışık hiç sönmesin. Yeni yorumları bekliyoruz... bu arada Bayan Pek Yer, az ye öz yeçok çeşitli ye. yakında Bay Gezer ekstra bagaj parası ödemeye başlayacak.
Bütün hepsinden yiyeceğim :)
YanıtlaSilHarika olmus!!!! Bayildmmmm..
YanıtlaSil