14 Ağustos 2013 Çarşamba

ZAKYNTHOS - SİZ HİÇ MAĞARADA YÜZDÜNÜZ MÜ?


Ion adaları arasında Kythira'yı hariç tutarsak en güneyde yer alan Zakynthos caretta-caretta kablumbağaları sebebiyle ayrı bir üne sahip. Ancak adanın bizce en önemli özelliği kartpostallık Navagio Koyu'na ve Blue Caves'e sahip oluşudur. Zaten Bayan Pek Yer ile beni bu adaya gitmeye iten de bu özelliğidir. Kaldı ki gidip gezdikten sonra da iyi ki bu kadar yol gelip Zakynthos'u görmüşüz dedik. Biz her ne kadar İon adaları rotasına uymak suretiyle Kefallonia'dan buraya ulaşmış isek de adada bir havalimanı mevcut ve adanın merkezi sayılan Zante'ye Atina'dan otobüsle ulaşabilinir.




Kefallonia'nın Pessada kasabasından binmiş olduğumuz feribot ile adanın kuzeyinde yer alan Agios Nikolaos'a ulaşan bizler ufak bir balıkçı köyüne varmış olduk. Tüm koy boyunca uzanan tekne turlarından birini seçmek suretiyle yukarıda bahsettiğimiz görülmeye değer Navagio Koyu ve Blue Caves'i canlı canlı görebildik. Aslında Agios Nikolaos'a ulaştığımızda havanın kapalı oluşu yüzme hevesimizi kırsa da; tekne turu organizatörümüz adanın batısında havanın çok daha açık ve denize girilebilir olduğunu söylediğinde morallarimiz yerine geldi.


İngilizce müzdaribi kaptanımızın el kol hareketleri ile verdiği direktifler neticesinde fotoğraf çekmek suretiyle Navagio Koyu'na doğru yola çıktık. Bu arada eklemem gerekir ki buranın diğer bir adı Shipwreck Koyu, ki bunun sebebi de 1981 senesinde kıyıya vuran bir korsan gemisinin halen enkaz olarak koyda bulunması. Rotamız uyarınca daha sonra tekrar uğrayacağımız mavi mağaraları es geçerek, suratımıza çarpan deniz suyu eşliğinde Navagio Koyu'na sonunda ulaşıyoruz. Karayip Korsanları'nı aratmayan bir koya varacağımızı her ne kadar tahmin etsek de burayı yakından görmek insanı sersemletiyor.



Kaptanımız koya yanaştığında vakit geçirmek için sadece 50 dakikamız bulunduğunu söylemesiyle birlikte  havlumuzu sermek suretiyle kendimizi bir anda o fantastik denizde bulduk. Mavinin her tonunun yer aldığı bu koyda kafamızı her kaldırdığımızda manzaranın güzelliğine bir türlü akıl sır erdiremedik. Dönüş yolunda ise kaptanımız bize bir jest yaptı ve o fosforlu mavi mağaralar içinde yüzmemize imkan tanıyarak cennetlik olduğunu ispat etti. Daha önce "siz hiç şelalede yüzdünüz mü" mottosunu da bu gezi ile "siz hiç mağarada yüzdünüz mü?"ye çevirmeye karar verdik.




Agios Nikolaos'tan günü ve saati keyfi olan otobüsler ile adanın merkezi Zante'ye dönmek mümkün ise de bunlara denk gelmek imkansız olduğundan zorunlu olarak taksiye 50 € vermek durumunda kaldık. Otogardan Atina biletini aldıktan sonra şehir merkezine yürüyerek yolumuza çıkan ilk otel olan Aegli'de ufak bir pazarlık sonucu konaklamaya karar verdik. Akşama doğru şehre varmamız sebebiyle kordonda yer alan Thymalos'ta yemek yedikten sonra şehrin çarşısını gezmek suretiyle erken kalkacak Atina otobüsümüz sebebiyle otelimize dönüş yaptık.



Biraz daha sakin bir hayatı olan Zante'den sıkılacaklar adanın hareketli yerleri olan Laganas, Tsilivi, Alykes ve Alykanes'i tercih etmeliler. Gece klubü ve bar arayışında olanlar saydığım bu yerlerde konaklamayı tercih ettikleri takdirde bu bölgede yer alan plajlardan da faydalanabilirler.


Pessada - Agios Nikolas feribot saatleri için: http://www.kefalonia-information.com/ferries/timetable/zakynthos-kefalonia.php
Zakynthos restoranları için: http://www.tripadvisor.com/Restaurants-g1429598-Zakynthos_Town_Zakynthos_Ionian_Islands.html
Mavi mağara turlarına bir örnek: http://www.zakynthostravelguide.com/2012/10/visit-blue-caves-in-zakynthos.html
Zakynthos'a diğer alternatif ulaşım imkanları için: http://www.zanteisland.com/html/english/orari.htm
Zakynthos'ta Caretta Caretta turları: http://www.greeka.com/ionian/zakynthos/zakynthos-caretta-caretta.htm
http://www.explore-zakynthos.com/zante_turtle_spotting_in_zakynthos_boat_trips.htm

1 yorum: