14 Ekim 2012 Pazar

POTSDAM BERLIN GİTTİN GELDİN


Kulağımızda Beirut'un Brandenburg şarkısı eşliğinde Potsdam'a doğru yola koyulduk. Büyük Friedrich'in yazlık sarayı olan Park Sanssouci'yi barındıran Potsdam, Berlin'e komşu olmakla birlikte; Brandenburg eyaletinin başkentidir. Potsdam hakkındaki bu ufak bilgilendirmenin ardından Park Sanssouci'yi gezmeye başlıyoruz.
http://www.potsdam-park-sanssouci.de/



Avrupa'nın en görkemli saray komplekslerinden biri olan Park Sanssouci her ne kadar tek bir güne sığdırılamayacak ise de ücretli olan sarayları es geçmek suretiyle pekala da hızlıca gezilebilinir. Saraya adını veren kelime Fransızca olup "Umursamaz" anlamına gelmesi sebebiyle ben de sadece dışarıdan görmek suretiyle umursamadan geçtim diyebilirim. 


Kendinizi dönem filminde hissi yaratan bu park yüksek ağaçları, havuzları ve bahçeleri ile de gözümüzü doyurmakta.Yeşile doymak için ideal olan bu mekanı fırsat bulunduğu takdirde güzel bir havada gezmek daha   iç açıcı olacaktır. Kasvetli ve yağmurlu bir günde çok iç açıcı olmayacağı kanaatindeyim.


Her ne kadar ben göremesem de tarih meraklıları meşhur Potsdam Konferansı'nın düzenlendiği Neuer Garten içerisinde yer alan Cecilienhof'u da ziyaret etmeliler. Churchill, Stalin ve Truman'ın büyük kararlar aldığı bu toplantı dünya tarihi açısından büyük öneme sahip. Potsdam'ın bir diğer ilgi çekici yeri ise Filmpark Babelsberg. Almanya'nın ilk filmlerinin çekildiği bu stüdyo Alman Ekspresyonist sinemasına ilgi duyanlar için son derece önemli bir mabed.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cecilienhofhttp://www.filmpark-babelsberg.de/index.php/start-117.html



Potsdam için bu kadar yeter diyerek gezimizin merkezi Berlin'e geri dönüyoruz. İlk Çağlardan başlayarak günümüze kadar Germen tarihini önümüze seren Deutsches Historisches Museum gez gez bitmiyor. Çalkantılı Alman tarihini yakından tanımak isteyenler bu müzeyi mutlaka görmeliler. Viyana kuşatmasından alınan ganimetler de  Türkler için ufak bir sürpriz. Weimer Cumhuriyeti, Nazi rejimi ve Demokratik Almanya gibi yakın tarihe damga vuran dönemler de başarılı görsel öğeler ile ziyaretçilere anlatılmakta.







Almanların Nazi dönemi yaşanan vahşetle yüzleştikleri ve özeleştiri yaptıkları bir diğer mekan ise Topography of Terror. Checkpoint Charlie yakınlarında yer alan bu sergi Hitler rejiminin ne şekilde doğdunu, büyüdüğünü ve gerçekleştirdiği tasfiye sürecini çarpıcı fotoğraflarla anlatmakta. Ayrıca Hitler rejiminin idari merkezleri de maketler aracılığı ile karşımıza sunulmakta. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Topography_of_Terror


Berlin'in bombalanması sebebiyle bu yapıların hiçbiri şu an ayakta değil. Bu durumun tek istisnasını ise Berlin Hava Kuvvetleri binası. II. Dünya Savaşı sırasında bir centilmenlik anlaşması yapılmış ve taraflar hava kuvvetleri karargahlarını bombalamama kararı alınmış. İşte bu sebeple Hitler rejimine dai ayakta kalan tek yapı bu olup; şu an Vergi İdaresi Başkanlığı olarak hizmet vermekte.
http://www.berlin.de/orte/sehenswuerdigkeiten/bundesfinanzministerium/



Topography of Terror anma sergisi için: http://www.berlin.de/mauer/orte/topographie_des_terrors/index.en.php
Berlin park ve bahçelerinin tümünü görmek için: http://www.spsg.de/media/de/SPSG_Infoflyer-en.pdf
Alman Tarihi Müzesi: http://en.wikipedia.org/wiki/Deutsches_Historisches_Museum
Alman Dışavurumculuğu: http://tr.wikipedia.org/wiki/Alman_D%C4%B1%C5%9Favurumculu%C4%9Fu
Potsdam Konferansı: http://history.state.gov/milestones/1937-1945/PotsdamConf
Neuer Garden: http://www.berlin.de/special/reise/brandenburg/1161185-1098592-potsdamdurchdenneuengartentour.html
Cecilienhof: http://www.potsdam.de/cms/beitrag/10001021/34080/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder