9 Temmuz 2014 Çarşamba

MONTEROSSO AL MARE



Monterosso Al Mare'yi tüm köylerden ayıran en büyük özellik, uzun bir plaja sahip olması. Bu nedenledir ki plajları pek rağbet görmekte. Cıvıl cıvıl, eğlenen bir sürü insan ve rengine bakmaya doyamadığınız muhteşem bir denizde yüzmek ayrı bir deneyimdi. Hele de Temmuz sıcağında kendinizi böyle bir suya bırakmak...




Diğer dört köyü tek bir güne sığdırıp araya Manorola'da deniz banyosu sıkıştırırken, burada tüm bir günü Monterosso Al Mare'nin denizine ve kumuna ayırıyoruz. Plajda yer alan şezlong ve şemsiyelere para vermek suretiyle veya halk plajında ücretsiz olarak denize girmek mümkün. Güneşten bunaldığımızda imdadımıza Birra Moretti yetişiyor. Üstelik acıktığınızda atıştırmalık Snack Barlar da var. Biz baharatlı patatese bayıldık mesela.
Bu arada bizim plajlarımızda nasıl mısırcı, midyeci dolaşıyorsa, Monterosso Al Mare'de de hindistan cevizciler dolaşmakta. 1 € karşılığında serin bir hindistan cevizi kabuğu ile ağzınızda hoş bir tad bırakabilirsiniz. Plajın en tuhaf tarafı ise yöresel desenli kilimler satan seyyar satıcıları idi. 




Köyün bir diğer özelliği ise düz ayak oluşu. Bir gün evvel basamaklar, yokuşlar, dereler, tepeler demeden bacaklara kuvvet köyleri tepeden görmekle uğraşırken, burada sonunda rahat bir nefes aldık. Cidden, bir gün önce #direnciğer ve #direndalak derken, Monterosso Al Mare'nin düz sokakları Bayan Pek Yer'e cennetten bir köşe gibi göründü.


Köy aslında iki farklı alandan oluşuyor. Geniş plajın yer aldığı yeni şehir ve bir tünel ile ulaşılan eski şehir. Eski şehire adım attığınızda ince uzun bir sokağın başında saat kulesi ile karşılaşıyorsunuz. Sokaklar diğer 4 köy gibi restoran ve souvenirlerle dolu. Saat kulesinin de bulunduğu Via Vittorio Emanuele 9 numarada çok orjinal hediyelik eşyalar satan bir dükkan ile karşılaşacaksınız. Çin malı ürünlerden sıkılanlar ve bölgeyi hatırlatacak el yapımı hediyelik eşyalardan hoşlananlar için bu dükkan bir mabed. Bayan Pek Yer'i dükkandan alamadım, öyle söyleyeyim. Çömlek atölyesi de olan bu tatlı hediyeliklerin hepsi bir birinden orjinal. Öyle ki minnacık dükkanda ne tarafa bakacağınızı şaşırıyorsunuz. 

2 dükkan ilerideki Fabbrica D'arte'de de yine hoş ve zevkli hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Bu iki dükkan dışında da bir çok güzel mekan Bayan Pek Yer gibi küçük obje tutkunlarını bekliyor.

https://www.facebook.com/fabbricadartemonterosso



  
     




Köyde diğer köylerde denk gelmediğimiz tarzda kiliselere denk geldik. Yatay çizgileri olan bu sempatik kiliseler köye ayrı bir hava katıyordu. Pijamalı kiliseleri biz çok sevdik 







Yemek konusunda Bayan Pek Yer ile ince eleyip sık dokuduk. Öncelikle restoran konusunda danıştığımız tripadvisor'ın önerdiği Ristorante Miky şansını köyün yeni kısmında yer alması sebebiyle kaybetti. Yandaki fotografta gördüğünüz Enoteca de Eliseo ise çok şirin ve sempatik bir mekan olmasına rağmen menüsü sebebiyle bizi kapısından çevirdi. Bu sevimli mekan şarap içmek ve yanında aperatif bir şeyler atıştırmak için ideal ancak karın doyurmak için bize uzak. Ristorante via Venti hem tripadvisor'ın hem de alışveriş yaptığımız şarapevinin sahibesinin önerisi olmasına rağmen belki de masa örtüleri ile bizi kendinden soğuttu. La Cantine de Pescatore de tripadvisor tavsiyeleri arasında idi.


Sonuçta biz Bayan Pek Yer'in içgüdülerine güvenerek soluğu Trattoria Ciak'ta aldık. Bebe ahtapot ve jumbo karides ile kendimizden geçtik. Üstüne de artık nasıl daldıysak fotografını çekmeyi unuttuğumuz ızgara Çupra ise afiyetle yendi. Böylece Bayan Pek Yer'in deniz mahsullerine olan tutkusuna Monterosso al Mare'de de yeni lezzetler katmış olduk. Ciak her ne kadar nezih görünümü ile tedirgin etse de fiyatlar oldukça makul. Servis hızlı, garsonlar İngilizce bilmemelerine karşın sıcak kanlı. Unutmayın, dışarıda oturmak için önceden rezervasyon yapmanızda fayda var ;)
http://www.ristoranteciak.net/





Yemek sonrası Monterosso al Mare sokaklarında dolaşırken ateş ile gösteri yapan bir sanatçıya denk geliyoruz. Yetmiyor, Vernezza'ya döndüğümüzde tekrar karşılaşıyoruz, aynı gecede 2 dans gösterisi ;)  
Dönüş yolunda Bayan Pek Yer istasyona gitmek için tüneli kullanırken ben de yolu biraz uzatmak pahasına köyü yukarıdan görebilmek için yaya yolunu kullanıyorum. Bu yol aynı zamanda kaleye de çıkıyor. Yol üstünde tripadvisordaki L'ancora della Tortuga ile karşılaşıyorum. Yemeklerini bilemeyeceğim ama köye tepeden bakmak için ideal bir mekan. 




Cinque Terre'nin beş köyünden her ne kadar bahsetmiş isek de bir de buranın bir üvey kardeşi var, Portovenere. Diğer köylerin yakınlığı Portovenere için söz konusu olmasa da bot turu ile en azından burayı ziyaret etme imkanı bulunmakta. Ayrıca buralara kadar gelmişken yanımızda ne götürebiliriz diyenler için şarap, zeytinyağı, limon, limoncino ve el yapımı seramikler alışveriş için birebir. 

http://www.cinqueterre.eu.com/en/boat-excursions
http://cinqueterre-travel.com/getting_around/boat/

Turist tavsiyeleri: http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/Italy/Liguria/Monterosso_al_Mare-147660/TravelGuide-Monterosso_al_Mare.html
Tekne turları: http://www.cinqueterreriomaggiore.com/en/guides/cinque-terre-boat
Portovenere hakkında: http://www.portovenere.it/html/portovenere_site/inglese/index.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder