4 Mart 2015 Çarşamba

LJUBLJANA - LUBLIYANA




Ljubljana yazımızla sizi biraz görsele boğacağız ama şehirdeki her detay o kadar ilgi çekiciydi ki biz de Japon turistler misali makinayı elimizden düşüremedik. 

8 günlük Slovenİstria tatilimizin son günü, tilki misali döndük dolaştık yine geldik Ljubljana'ya. Seyahatimizin ilk günü Bled'in yağmurundan, fırtınasından serseme döndüğümüz için pek bir şey anlamamıştık Ljubljana'dan. Istra sonrası şimdi tam bir günümüz var Ljubljana'yı gezmek için.



Konakladığımız apartman dairesi* gara ve istasyona yakın olduğu için methini çok duyduğumuz ve görmek için can attığımız streetart meraklılarının mabedi Metelkova ile başlıyoruz turumuza. Yugoslavya zamanı ordu karargahı olarak kullanılan bu kompleks şu an şehrin alternatif hayatının kalbi. Bir nevi Kopenhag'daki Christiana. İçinde bir çok gece kulübü, sanat galerisi ve hapishaneden bozma hostel barındıran Metelkova sokak sanatına dair eserleri ile gönlümüzü fethetti. Ljubljana'nın simgesi olan elektrik tellerine asılı ayakkabılarla da ilk burada karşılaştık.

Metelkova hakkında: http://www.local-life.com/ljubljana/articles/metelkova
http://metelkova.goucher.edu/
Sallanan ayakkabılar: https://ljubljanadotanddotme.wordpress.com/2013/04/03/the-hanging-of-shoes-the-mystery-continues/
Hapishaneden bozma Hostel Celica: http://www.hostelcelica.com/


Metelkova'nın arkasında Etnografya Müzesi, Modern Sanatlar Müzesi ve Slovenya Müzesini içeren bir müzeler adası bulunduğunu belirtmek gerek. Biz Ljubljanica nehrine paralel uzanan Trubarjeva caddesine geçiyoruz. Bu cadde üzerinde bir çok ilginç dükkan, restoran, antikacı, design shop mevcut. Ayrıca yukarıda az önce değindiğimiz sallanan ayakkabıların esas mabedi burası. 



Yılın çoğu zamanı yağmura maruz kalan Ljubljanalıların şemsiye tamircileri de bu cadde üzerinde, Deznik. Kış burada sert geçtiği için yün ve örme işleri de şehirde epey rağbet görüyor. Bayan Pek Yer de Centromerkur Gumb'ı görünce boş geçmiyor, bir kaç yün alıyor.





Müzeler adası: http://www.spottedbylocals.com/ljubljana/muzejska-ploscad/
Trubarjeva'nın ayakkabıları: http://www.spottedbylocals.com/ljubljana/cevlji-na-zici/
Deznik hakkında: http://www.inyourpocket.com/slovenia/ljubljana/Shopping/home-design/Deznik_115846v


Trubarjeva'nın sonu Ljubljana'nın merkezi Presernov Meydanı'na çıkıyor. Burada hem kırmızı rengi ile dikkat çeken Fransisken Kilisesi hem de üçgen şekli ile fark yaratan Triple Bridge bulunmakta. 



Kadıköy Altıyol tadında bir kavşak resmen burası. Kilisenin olduğu caddeye girerseniz tren istasyonu ve otobüs terminaline çıkıyorsunuz. Trubarjeva'dan nehre paralel devam edince de Congress Meydanı'na çıkan alışveriş caddesine ulaşıyorsunuz. Triple Köprüsü'nden içeri girdiğinizde ise karşınıza oldtown ve kale çıkıyor.








Fransisken Kilisesi: http://www.ljubljana.guide/attractions/franciscan-church/

Biz Triple Köprüsü'nün solundan devam ediyoruz ve karşımıza bir açık hava pazarı çıkıyor. Nehir kıyısında, kemerli bir alanda kurulan tezgahlarda hediyelik eşyalar, çiçekler ve fast-food yiyecekler var. Biraz Ortaköy incik boncuğu tadında. Tezgahların olduğu Pogacarjev Meydanı'nı geçince ise asıl hedefimize ulaşıyoruz. Eski Yugoslav şehirlerinin olmazsa olmazı green marketimize kavuşuyoruz. Taze sebze, meyve, saksıda çiçek, mandıra ürünlerinin hepsi her gün Vodnikov Meydanı'na kurulan bu pazarda. Bayan Pek Yer de çok istediği lavanta ile çiçeklerini sevdiği tatlı bir bitki ve gün için biraz meyve alıyor. Tüm şehri gezerken iyi gidiyor taze meyveler. 

Açık hava pazarı: http://en.wikipedia.org/wiki/Ljubljana_Central_Market
Ljubljana marketleri: http://www.local-life.com/ljubljana/articles/markets


Kışa dayanıklı çiçeğimiz, lavantamız ve meyvelerimiz elimizde gezmeye devam ediyoruz. Öğle yemeğini atıştırma şeklinde geçirmek istediğimiz için yol üstünde devasa sosis logosu bulunan Klobasarna'ya çöküyoruz. Bu ufak mekanda Ljubljanalı amcalar ile geleneksel Sloven fast-foodu yiyoruz. 








Gotik kapısı ile Stolnica (Cerkev sv. Nikolja)  bizi korkuttuğu için şehrin alışveriş caddesi ile yolumuza Ljubljana Kalesi'nin gölgesinde devam ediyoruz.

Cerkev sv. Nikolaja kilisesi: http://lj-stolnica.rkc.si/indexflash-eng.htm



Dip düşüren design shoplar...


İşte bilimum restoran, kafe, mağaza, çikolatacı, kitapevleri, tasarım dünkkanları ve hediyelik eşyanın bulunduğu bu cadde şehrin can damarı aslında. Biz de her birine girip çıkıyoruz. Bayan Pek Yer yerinde duramıyor design shopları görünce, e girince de çıkmak bilmiyor. Bir bakmışız Smile Concept Store'dan puzzle satın almışız, bir anda elimizde La Chocolate ve Cukrcek'ten aldığımız el yapımı çikolatalar var. Fox Boutique ile kartpostallara bir yenisini ekliyor, Sisi ile Bayan Pek Yer melamin tabak koleksiyonunu genişletiyor ;) Formadoma da tasarım ürünleriyle ilgimizi çekiyor ama ona da bütçemiz yetmiyor, maşallah maallah diyip çıkıyoruz. Hazır design shoplardan bahsetmişken gar yolu üzerinde bulunan Flat'ten de bahsetmemek olmaz. Bir şey almasak da Flat'de dolaşmak dahi çok keyifliydi.






Sisi hakkında: http://designeast.eu/2012/04/sisi-shop-in-ljubljana/
Formadoma hakkında: https://www.facebook.com/formadoma.eu
Flat hakkında: https://www.facebook.com/flat.concept.shop

Alışverişlerimizi de yaptıktan sonra hedefte artık bir yandan dolaşırken bir yandan da yol üstü gözümüze kestirdiğimiz restoranlardan birini akşam için seçmek var. Tripadvisor'da nicesini şöyle bir süzdükten sonra yolun sakinleştiği yerdeki Spajza'yı gözümüze kestiriyoruz. Ha alternatifler neydi derseniz Stari Trg üzerindeki Druga Violina, Julija, Marley & Me ve pazara yakın Gostilna Dela. Kalede yer alan Gostilna Na Gradu ve Strelec  de tarihi atmosfer tercih edenler için ideal.

10 romantik restoran: http://www.inyourpocket.com/slovenia/ljubljana/Top-10-Most-Romantic-Restaurants-in-Ljubljana-2013_73043f



Spajza dekorasyonu ve atmosferi ile bizi büyülerken menüsü ile biraz bozguna uğrattı açıkcası. Şu nokta itibari ile tüm vejetaryen ve vegan dostlarımızdan da özür dileyerek,  Spajza'yı Spajza yapan en önemli yemeğin at eti olduğunu belirtmek isteriz. Bunu duyunca bir inme geçiriyor Bayan Pek Yer. Garsonumuz ise o kadar sempatik ki utanma belası mekandan kalkamıyoruz. Sevgili garson çok doğal birşeymiş gibi at etinin niceliklerini övüyor. Övgülere mazhar olamadan siparişlerimizi veriyoruz. At eti yemiyoruz, endişeye gerek yok! Ama garsonun sonsuz ısrarları sonucu bana füme at yanağı denettiriliyor. Bayan Pek yer o minik tayları düşünürken ben yanağı hüpletmeyi tercih ediyorum. Bayan Pek Yer kuzu bense tavşan eti sipariş ediyorum ki bu siparişimle bile tepki çekiyorum.  Yemeğin yanında ise bizi çok düşünen garsonumuzun enfes tavsiyesi ile kırmızı Jaconcic şarabı içiyoruz. Şarap o kadar hoşumuza gidiyor ki Spajza çıkışı yol üstündeki şarap dükkanı Balthazar'dan muadil bir şarap alıyoruz. Restoran gerginliğini üzerimizden atmak kolay olmuyor.




Spajza hakkında bir yazı: http://www.onedayinacity.com/spajza-ljubljana-family-owned-restaurant-ranch/

Balthazar hakkında: http://bufolin.com/theres-balthazar-old-ljubljana-town/









Farklı bir alternatif arayanlar için ise ki arayın, ilk gece gittiğim Compa'yı önerebilirim. Et severler için bir cennet olan Compa'da etler az pişmiş tercih ediliyor. İçiniz müsterih olsun Spajze'de olduğu gibi at/tavşan/ördek gibi sürprizlerle karşılaşma durumunuz yok :)









Compa hakkında: http://www.bloglunch.net/2013/08/compa-ljubljana-slovenia.html

Yemeğin ardından tatlı tavsiyesi vermemek olmaz. Biz dondurma için Slascicarna Zvezda'yı tercih ettik, memnun kaldık ama vitriniyle aklımızı çelen Cacao'ya da uğramadığımız için pişmanız. Yeri tam da yol üstü, hem Triple Köprüsü'nün de dibinde. 




Bir sonraki hedef Ljubljana'nın simgesi Dragon Köprüsü. Tüm souvenirlerde de görebileceğiniz üzere Dragon Köprüsü ejderhaları oldukça populer. Yolun her iki tarafında bulunan ejderhalar şehre tatlı bir gotiklik katmış. fotomuzu çekip yola devam ediyoruz.




Köprü demişken Butchers Köprüsü'nde asılı aşk kilitleri muhteşem görünüyor. Rengarenk kilitler arasına siz de bir dilek ekleyin deriz. Şehirdeki bir diğer köprü Shoemakers Köprüsü'nü geçtikten sonra  ise karşınıza çıkan sokakta Big Fish tatlılığında elektrik telinden sallanan ayakkabları görebilirsiniz.




Şehrin içinden geçen nehir boyunca da sevimli bir tekne turu yapmak mümkün. Ayrıca Ljubljana'nın yeşilliğini sudan da görebilmek adına nehir boyu tekne turları var, endişe etmeyin.

Tekne turları için: http://www.visitljubljana.com/en/tours-and-excursions/5838/detail.html




Ljubljana'nın yeşilliğini görmekten bahsetmişken bunun için en iyi durak şehrin kalesi. Yürüyerek de çıkma imkanı var ama hiç yorulamam diyenler için Krekov Meydanı'ndan füniküler ile de kaleye ulaşım mümkün. Kalenin burçları, surları beni yorar diyen Bayan Pek Yer meydanda sıra sıra kafelerden biri olan Daktari'ye oturuyor. Ben de kaleden Ljubljana'yı 360 derece seyrediyorum. Sonra da yine füniküler ile Daktari'ye dönüp Bayan Pek Yer'e kartpostal yazımında eşlik ediyorum. 






Nehir kıyısındaki TOZD da ısrarla önerdiğimiz mekanlardan biri. Tam bir hipster cafesi üstelik kahveleri ve atıştırmalık kekleri gayet lezzetli. Mekan özenilerek dekore edildiğinden bizim dibimiz düşüyor biraz. Kalan kartlarımızı yazıyor, biraz da bira eşliğinde dinleniyoruz.



Nehrin diğer tarafındaki Bi-Ko-Fe ise tam bir öğrenci mekanı. Duvarlarındaki graffitiler ile bizi epey çekiyor. Etraftan gelen ot kokusunu da yadırgamıyor, bir kaç bira da burada içiyoruz. 




Akşam üstü hava bi tık bozar gibi oluyor, nefretlik ligth rain, biz de kendimizi Movia'ya atıyoruz. Kendi şaraplarını üreten bir şarap evi burası. Mekan dört duvar şaraptan oluşuyor. Biz de hazır buralara kadar gelmişken hem bir tadım yapıyor hem de şarap alıyoruz. Şarap yanına servis edilen parmesan çubukları da oldukça lezzetliydi atlamamak lazım ;) 







Daktari hakkında: https://www.facebook.com/KlubDaktari
TOZD hakkında: https://www.facebook.com/pages/TOZD/245392855546232
Bi-Ko-Fe hakkında: https://www.facebook.com/pages/Bi-Ko-Fe/192792567514225


Peki hep şaraptan bahsettik yok mu bira içilecek pub-bar derseniz cevabımız ilk olarak  Sir William Pub olur. Burada Ljubljana'nın lokal birası "Human Fish"i deneyebilirsiniz. Irish pub arayanlar için ise Patrick's Irish Bar ideal. Nehir kıyısında bir şeyler içmek isteyenler gündüz cafe gece bar Petkovsek ve Premier Pub'ı önerebilirim. Ljubljanica'nın ufak bir kolu olan Gradiscica kıyısındaki Sax Pub da iyi bir alternatif, üstelik duvarları graffitilerle kaplı . Ayrıca biracılar için de Pivoteka Za Popen mutlaka uğranması gereken mekanlar arasında.



Şehre ait çeşitli tavsiyeler: http://suggestme.com/ljubljana/map
Human Fish üretimi hakkında: http://www.myfiveacres.com/bike-touring/human-fish-saves-the-day/ Yerel bilgilerin bulunduğu spottedbylocals sayfasını boş geçmeyin deriz: http://www.spottedbylocals.com/ljubljana/map/
Sloven şehirleri ve özellikle Ljubljana hakkında bir çok bilgi içerir: http://www.inyourpocket.com/slovenia/ljubljana
Resmi Sloven turizm sayfası: http://www.slovenia.info/en/Home.htm?home=0&lng=2
Ljubljana rehberi: http://www.ljubljana.guide/ 
http://www.visitljubljana.com/en/
Ljubljana PDF rehberi: http://www.inyourpocket.com/data/download/ljubljana.pdf
Diğer broşürler PDF olarak: http://www.visitljubljana.com/en/ljubljana-and-central-slovenia/view-ljubljana/tourist-brochures/


#streetartljubljana #ljubljanastreetart ;)



*konaklama konusunda fena kazık yedik. Booking.com'dan oldtown içinde bir guesthouse seçip rezervasyon yaptırmamıza karşın, bize gara yakın, oldtown dışı lokasyonda bir apartman dairesini emrivaki ile itelediler, sevimsiz diyalogların ardından boyun eğmek zorunda kaldık. Günün sonunda başka bir alternatif de bulamayacağımız için istemeye istemeye kabul ettik. Azrav Rooms bizi mağdur ettikten sonra booking.com'dan aldığı şikayetler üzerine çıkarıldığını gördük, bu aşamada bir link vermiyor hatta duysanız da uzak durun diyoruz. Kötü şans diyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder