5 Kasım 2012 Pazartesi

STUTTGART


Stuttgart, Almanya'nın en çok endüstrileşen ve dünyaca tanınan markalarına ev sahipliği yapan şehirlerinden birisi. Porsche, Mercedes ve Bosch bu enternasyonal firmalardan sadece birkaçı. Bu sebeple de Stuttgart gezimize öncelikle Porsche ve Mercedes müzeleri sergisi ile başlıyoruz. Kaldığım hostelden aldığımız %25'lik indirim ile S-Bahn ile müzelere doğru yollandık.


Bu arada müzeye varmadan ulaşım hakkında ufak bir bilgi vermek istiyorum. Havalimanına indiğinizde gördüğünüz makinelerden günlük S-Bahn biletleri alabilirsiniz. Ancak ben Mercedes ve Porsche müzelerine de göreceğim diyorsanız 3-4 zoneluk biletin tercih edilmesi gerekmektedir. Zira biz bilmeden 1-2 zone alıp; ilk durakta gelen görevli tarafından indirildik. 

Porsche müzesine kendi ismine haiz meydanda ineceğiniz S-Bahn durağı olan Porscheplatz'da inerek ulaşıyorsunuz. Zaten indiğinde bir bakıyorsunuz, bir tarafta müze, bir tarafta galeri, bir tarafta fabrika. Müze binası ise mimarı yapısı ile son derece ilginç. Müzenin içinde ise tarihsel olarak öncelikle bizi Porsche'nin ürettiği araba motorları karşılıyor. Bir süre sonra ben neden motor üretip, diğer firmalara satıyorum ki; ben de elbet araba tasarlayabilirim diyen Porsche'nin ilk üretimleri çıkıyor karşımıza. Sonra ise kronolojik olarak efsane arabaları görüyoruz sırayla.




Recaizade Mahmut Ekrem'in "Araba Sevdası" romanını kendimize örnek alarak gezimize Mercedes Müze'si ile devam ediyoruz. Porsche müzesine göre daha doyurucu ve tematik bir sergi ile karşı karşıyayız. 8 katlı spiral binanın bir tarafı Mercedes tarihi ve Dünya tarihini aynı potada eritirken diğer bir tarafta da konsept arabalara ilişkin bizi selamlıyor. Mimarı açıdan Porsche'nin yanında biraz zayıf kalsa da binanın ziyaretçilerin daha kolay gezmesi için tasarlandığı çok açık. Ufak bir ayrıntı Mercedes Müzesi'ne gelenler Stuttgart'ın stadyumunu da ziyaret edip, dükkanından alışveriş yapabilirler.


Bu iki müze ziyaretinin ardından şehre dönme vakti geldi çattı. Şehrin merkez istasyonuna inildiğinde karşınıza Königstrasse karşınıza çıkıyor. Alışveriş yapmak isteyenler bu caddeyi takip etmeliler. Schlossplatz'a kadar yürüdüklerinde de sağ kolda karşılarında tarihi bir alışveriş merkezi olan Königsbau, sol kolda ise Schlossplatz çıkıyor. Schlossplatzın yer aldığı kompleks Neues Schloss ve Altes Schloss'e ev sahipliği yapmakta. II. Dünya Savaşı'nda yaşanan bombardımanlar sebebiyle yara alan Stuttgart'ta nadir tarihi yapıları bu meydanda görmek mümkün.


Yeteri kadar modern dünyanın gerçekleri ile karşılaştım ve alışverişimi yaptım diyenler bir sonraki rota olarak Stuttgart'ın modern sanat müzesi olan Staatsgalerie'yi görmeliler. Sağlam bir koleksiyonu sahip müze cidden görülmeyi hak ediyor. Fotoğraf çekiminin müzede yasak olması sebebiyle görsel bir veri sunamasam da müze kataloğundaki isimler yeteri kadar ikna edici.

Stuttgart'ta gece keyifli vakit geçirmek isteyenler Charlottenplatz ve Paulinen strasse arasında civarında takılmalılar. Özellikle kendi birasını üreten ve başarılı bir mutfağı olan Sophies Brauhaus'a uğranılmalı. Güzel yemek arayanlar Charlottenplatz'daki Amadeus'a da uğrayabilirler. Stuttgart'ın en ünlü biralarından Dinkelacker'ın restoranı da uygun bir tercih kanımca ancak burası yüksek yaş ortalaması ile biraz bayık göründü.

Bir şeyler içmek istiyoruz diyenler Irish Pub meraklısıysanız Dubliner ve O'Reilly's'e mutlaka uğramalısınız. Şehir merkezinde yer arayanlar ise Sophie's Brauhaus'dan çıkıp Biddy Early's'e uğramalılar. Keyifle bir şeyler yudumlamak isteyenler ise Kap Tormentoso'ya bir bakmalılar. Kızılkayalarda hamburger atmak gibi içtikten sonra bir şeyler atıştırmak isteyenler ise meşhur Beykebab'da bir döner yemeliler.

Memnun kaldığımız hostelimiz: http://www.inter-hostel.com/
Stuttgart'tan günlük uygun fiyata eyalet arası seyahat etmek isteyenler: http://www.bahn.de/i/view/GBR/en/prices/germany/laender-ticket.shtml
Stuttgart hakkında: http://wikitravel.org/en/Stuttgart
Stuttgart şehir rehberi: http://www.stuttgart.de/en/
Memlekette kaplıcaya gidemedim diyenler: http://www.stuttgart.de/kbb2/menu/187535
Stuttgart'ın da sarayı mevcut, az biraz şehir dışında: http://www.schloss-solitude.de/en/palace-solitude/Home/268301.html
Şehre tepeden bakmak için: http://www.fernsehturmstuttgart.com/en
5. Çayı için: http://www.teehaus-stuttgart.de/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder